Svečanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Ku

   Dobitnici zahvalnicaSvečanim koncertom u sali bioskopa "Moravica", u Sokobanji, u subotu, 25. oktobra, 2008. godine, Kulturno umetničko društvo "SOKO", iz Sokobanje obeležilo je svojih prvih deset godina trajanja. A sve je počelo idejom referenta za kulturu u Organizaciji za turizam, kulturu i sport-Sokobanja, Slobodana Jovanovića zatim direktora Zorana Dimitrijevića i Stanka Čolovića, koji je više od pet godina bio umetnički koreograf društva. Okupljeno je tridesetak mališana, svi su bili osnovci, mahom učenici trećeg i četvrtog razreda. Zainteresovani da igraju i voljni da obuku srpsku narodnu nošnju, nazuju opančiće i stave šajkače ili šubare na svoje male glavice, imali su podršku roditelja i cele zajednice, u nastojanjima da se igre i pesme sokobanjskog podneblja i Srbije sačuvaju od zaborava. Uigrano je nekoliko koreografija, spletova igara i počelo se sa gostovanjima, najpre po Srbiji, a nakon godine dana uvežbavanja naši mališani su počeli da osvajaju Evropu: Ukrajina, Madjarska, Bugarska, Grčka i Turska su bile prve destinacije KUD "SOKO", na kojima su osvajali simpatije i priznanja.


     Kulturno umetničko društvo SOKO Sokobanja- Dobro vam veče i dobrodošli na svečani koncert povodom desetogodišnjice postojanja KUD "Soko". Koristim priliku da vas sve pozdravim, a naročito one koji su svojim zalaganjem doprineli da se ovo društvo formira, učvrsti i omasovi i danas slavi svoj prvi veći jubilej, - rekao je Toma Milivojević, sadašnji umetnički koreograf društva.
     Svima zaslužnima za osnivanje i trajanje KUD-a, kao i pomagačima, dodeljene su zahvalnice, srebrne i zlatne plakete, a počasnu povelju zadobio je aktuelni predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić, za udeo u podršci i zalaganje da se od ove godine u Sokobanji održava Festival folklora. Prvi je odrdjan u avgustu, ove godine i učestvovalo je deset kulturno-umetničkih društava iz Srbije.
     Tomislav Milivojević je, u svojstvu umetničkog koreografa, preuzeo KUD "SOKO", pre četiri godine, nakon upokojenja Stanka Čolovića i veliki je uspeh što je sa 20-30 članova omasovio društvo, koje sada broji 130 članova, oformio pet ansambala i uigrano je 15 koreografija i afirmisano je nekolicina igrača, instrumentalista i solista, od kojih se izdvajaju Milena Veljković i Emilija Andjelić.
     Jovica Jovčić je u društvu od osnivanja i te slavljeničke večeri je dobio zlatnu plaketu za doprinos i vernost društvu. On kaže da je po nagovoru drugova iz škole došao u KUD "SOKO", da mu se dopalo i tako je počelo. Dodaje da za neke druge vidove zabave nije uskra�en, što je član KUD-a, jer ako se čovek dobro organizuje za sve ima vremena. Za deset godina putovanja i igranja u raznim mestima Srbije i Evrope, stekao je mnogo drugova i prijatelja i savetuje svoje vršnjake, a i mladje da mu se pridruže u kolu i dožive nova iskustva.
     Kulturno umetničko društvo SOKO SokobanjaKoncert je trajao oko devedeset minuta, a  bilo je i gostiju na pozornici. Kulturno-umetničko društvo "RIBARSKA BANJA", iz Ribarske Banje kod Kruševca, postoji već pet godina, ali su te večeri izmamili gromoglasne aplauze posetilaca, naročito nakon izvodjenja "Vranjanske svite".
     U hotelu "Turist", posle koncerta je upriličena večera, a kako svakom rodjendanskom slavljeniku priliči, poslužena je i torta, na tri sprata, a deset svećica su ugasili članovi društva.
     Želimo kulturno-umetničkom društvu "SOKO" još mnogo godina postojanja i proslava i da im svaka naredna godina bude uspešnija od prethodne!