Početkom novembra u opštini Sokobanja, tačnije 5. nov. 2008. godine, dogodile su se promene u

Početkom novembra u opštini Sokobanja, tačnije 5. nov. 2008. godine, dogodile su se promene u prevozu učenika i zaposlenih u javnim preduzećima, kojima je prebivalište u selima sokobanjske opštine. Sokobanjskim osnovcima i srednjoškolcima, kao i zaposlenima, od novembra  usluge prevoza ponudio je "MOTOBOEM", privatni prevoznik iz Negotina, dok je domaći "SOKOPREVOZ" i dalje odgovoran za lokalni i medjugradski prevoz putnika.
     Aleksandar MilenkovićO novom prevozniku na teritoriji opštine Sokobanja, ali i o nekim drugim pitanjima, razgovarali smo sa zamenikom predsednika opštine, gospodinom Aleksandrom Milenkovićem i evo šta smo zabeležili:

?  VS Putnik: - Gospodine, Milenković, od 5. novembra, ove godine, sokobanjske osnovce, srednjoškolce i zaposlene u preduzećima u Sokobanji, kojima je prebivalište u  Mesnim zajednicama, odnosno u selima, do Sokobanje prevozi novi autoprevoznik. Recite nam o čemu je reč i zašto je potisnut "Sokoprevoz"?
- Aleksandar Milenković: Niste u pravu! Nije potisnut "Sokoprevoz", već je na javnoj licitaciji za prevoz djaka pobedio "Moto boem", iz Negotina. Oni će prevoziti djake, vaspitače iz vrtića "Bucko", osoblje osnovne i srednje škole i zaposlene u javnim preduzećima. Znači, nije potisnut "Sokoprevoz", već je šansu dobio prevoznik koji je ponudio najpovoljniju cenu usluga, po tenderu koji je opština Sokobanja raspisala krajem avgusta, ove godine.

?  VS Putnik: Koliko učesnika je ponudilo usluge prevoza na tenderu, odnosno na raspisanoj javnoj nabavci?
-  A. Milenković: Troje učesnika. Osim Negotinaca, javili su se "Sokoprevoz" iz Sokobanje i "Zebra" iz Kruševca, ali nisu ispunjavali uslove.

?  VS Putnik:  Koliko će novi prevoznik koštati budžet opštine, a koliko se do sada izdvajalo za "Sokoprevoz"?
-  A. Milenković:  Vrednost ugovora je 6,5 miliona dinara i mogu reći da je to mnogo manje nego što smo plaćali "Sokoprevoz". Svi će biti zadovoljni, a i opština će uštedeti nešto novca u budžetu.

?  VS Putnik:  Da li "Moto boem" može da pruži zadovoljavajuće usluge, s obzirom da su u pitanju deca, u najvećem broju?
-  A. Milenković:  Pa, verovatno, čim je pobedio na tenderu. Poznato mi je da trenutno traže dozvolu i za medjunarodni saobraćaj. To je jedan renomirani prevoznik iz Negotina.

?  VS Putnik:  Sokobanja je turističko mesto sa tradicijom dužom od jednog veka i namera Lokalne samouprave je da Sokobanja postane moderno i mondensko turističko mesto. To podrazumeva i jakog i stabilnog autoprevoznika. Da li "Sokoprevoz" može da ispuni uslove za medjugradski prevoz putnika, ako nije mogao na lokalnom nivou? Koji će biti sledeći potez SO Sokobanja, u vezi  s tim?
-  A. Milenković:  Što se tiče "Sokoprevoza" i da li može ispuniti te uslove, to je pitanje za njih. Ako nisu mogli da ispune, odnosno da ponude bolje uslove za lokalni prevoz, pretpostavljam da je slično stanje i u medjugradskom. U tom slučaju će Lokalna samouprava raspisati tender i za medjugradskog prevoznika. A što se tiče prvog dela pitanja, Sokobanja jeste nekad bila mondensko mesto, ali danas nema ni "M" od toga! Medjutim, Lokalna vlast će se truditi da Sokobanja dostigne nivo koji je imala pre dvadesetak godina. Ovo je era privatizacije i mi, Lokalna samouprava, nemamo nikakvog uticaja na preduzeća koja se privatizuju, ili su privatizovana, pa ni na "Sokoprevoz".

     U nastavku razgovora, zamenik predsednika opštine Sokobanja, Aleksandar Milenković, se dotakao efikasnosti rada Opštinske uprave, opštinskih odbornika i svog ličnog i rekao nam sledeće:
- A. Milenković:  U proteklom periodu rada Lokalne samouprave, osećam malu dozu nemoći, ponajviše zbog Zakona, o Lokalnoj samoupravi, zbog nekih stvari za koje ni ja niti predsednik opštine nemamo ingirencije. Nadam se da će nešto krenuti nabolje kada izaberemo novog načelnika Opštinske uprave, a za tu funkciju je ovih dana raspisan konkurs. Trenutno nisam zadovoljan svojim radom i rezultatima. Zalažem se, ali ponavljam, osećam malu dozu nemoći.
Aktuelni načelnik Opštinske uprave neće da preseče - da prelomi na koju će stranu! Moja je pretpostavka da će novi načelnik raditi energičnije. U predizbornoj kampanji svi smo obećavali bolji rad Opštinske uprave, jer od nje počinje sve: rad javnih preduzeća, priliv novih investicija u Sokobanju itd. Opštinska uprava treba da bude ogledalo Sokobanje.

U nedavnom intervjuu sa predsednikom opštine Sokobanja, Dimitrijem Lukićem, takodje smo čuli kritike na rad Opštinske uprave i logično je da nešto što ne donosi dobro zajednici, bude zamenjeno. Ali za razliku od predsednika opštine koji je ukazao na greške i propuste, odnosno neefikasnost, kompletne Opštinske uprave, njegov zamenik je prozvao načelnika, gospodju Dušicu Stanković. Dočekaćemo izbor novog načelnika Opštinske uprave i sačekaćemo uobičajenih i u politici prihvaćenih stotinu dana roka za rezultate rada. Ma kakvi oni bili. Nadamo se pomaku nabolje.
     Vidimo se u Sokobanji!