eSokobanja.rs


Iako je glavna turistička sezona u Sokobanji zvanično završena 21. septembra i zaba

hol biblioteke     prof. Borislav MladenovicIako je glavna turistička sezona u Sokobanji zvanično završena 21. septembra i zabavno-kulturnih dešavanja je sve manje, bar se tako misli, sokobanjska Narodna biblioteka "Stevan Sremac" nas svake nedelje prijatno iznenadi priredjujući književne večeri, koje posećuju kako meštani, tako i malobrojni gosti, kojih ipak ima i u ovim kasno-jesenjim danima novembra.
     Ovog utorka, 11.11.2008. godine, u holu Narodne bibliopteke o jednom našem putopiscu, iz slavne loze Nenadovića, Ljubomiru, održao je predavanje mladi profesor srpskog jezika i književnosti u sokobanjskoj Gimnaziji, Borislav Mladenović.
     - Kao potomak slavne loze, deda Aleksa, stric Jakov i otac prota Mateja, Ljubomir je bio opterećen pritiskom da od njega postane neko. Dodavši svemu tome da mu je kum bio knez Ljubomir-P-NenadovićMiloš Obrenović, taj pritisak je postao noćna mora za Ljubomira. Iskoristivši priliku da bira, jer su mu to omogućili izabrao je: postao je i niko i neko! Po mom mišljenju, Ljubomir Nenadović je bio profesionalni amater. Nakon završene gimnazije u Beogradu otisnuo se u Evropu, u mnoge gradove na studije, ali nikada nijedan ispit nije položio. Za sebe je govorio da je pesnik i objavio je dve zbirke pesama, ali i tim pesmama je više karikirao vlast u Srbiji, pa mu je list "Šumadinka", u kojem je objavljivao svoje radove bio zabranjen. Svoj talenat za pisanje iskoristio je za putopise sa putovanja i to je dobro radio, - kaže profesor Mladenović.
     Profesor Mladenović je odabrao lik i dela Ljubomira P. Nenadovića iz razloga što je on malo poznat i samo jedno njegovo delo je zastupljeno u nastavnom programu za osnovnu školu, a osim dve zbirke pesama, Ljubomir  Nenadović je objavio  putopise: "Pisma iz Italije", "Pisma iz Nemacke",  "Pisma iz Švajcarske", "Pisma iz Crne Gore" i druga.
     Narodna biblioteka "Stevan Sremac" iz Sokobanje će i u narednim nedeljama priredjivati književne večeri i ovaj napor i zalaganje zaslužuju svaku pohvalu. Da napomenemo, svake srede u prostorijama ove ustanove održavaju se književne večeri posvećene deci, pod nazivom "Čarobna šuma bajki", od 17 sati i roditelji rado dovode svoju decu na ovo druženje i novitet biblioteke, sa namerom da se deca približe knjizi i knjiga deci.
     Vidimo se, u biblioteci, narode!

                                                                           * * *