Najveći srpski svetitelj i prosvetitelj, Sveti Sava, proslavljen je ove godine, u Sokobanji, dosta

Svetosavski kolac Najveći srpski svetitelj i prosvetitelj, Sveti Sava, proslavljen je ove godine, u Sokobanji, dosta skromno, sa ograničenim sredstvima, a kao što je i bilo za očekivati, najradosnije je proslavljen među decom: od vrtića BUCKO, do osnovne i srednje škole.
Nakon što je završena praznična sveta Liturgija u hramu Preobraženja Gospodnjeg, sveštenici i predstavnici lokalne samouprave su filmskom brzinom prelazili sa jedne lokacije na drugu. Najpre je, u 10 časova, pre podne, slavski kolač presečen u dečijem vrtiću, a program koji su deca, uz pomoć svojih vaspitačica, predstavili gostima, razgalio je srca i mnogi su zaboravili na niske temperature koje su harale prethodnih i toga dana. Samo pola časa kasnije, svetosavski kolač je prerezan u osnovnoj školi "Mitropolit Mihailo", uz prigodan program recitatorske cekcije i mešovitog hora, a po prvi put, od ove godine, slavski kolač je pripremljen i školska slava je proslavljena u srednjoj školi "Branislav Nušić".


Liturgija

Sokobanjska Narodna biblioteka "Stevan Sremac", koja se može pohvaliti da je prva među ustanovama kulture počela sa proslavljanjem praznika Sveti Sava, nakon pada komunističke diktature, u Sokobanji, svoj program priuštila je u popodnevnim satima. Svim događajima, odnosno činodejstvima rezanja slavskih kolača, prisustvovao je predsednik opštine, Dimitrije Lukić, sa saradnicima, to jest, predstavnicima Lokalne samouprave. kolačar u osnovnoj školi bio je Aleksandar Milenković, sa porodicom, a u srednjoj, direktor Slaviša Jevtić.
Do sledeće godine, o Svetom Savi, vidimo se u Sokobanji!