eSokobanja.rs


Specijalna bolnica za nespecifična, profesionalna plućna oboljenja danas slavi 30 godina rada. O

Specijalna bolnica Sokobanja  Specijalna bolnica za nespecifična, profesionalna plućna oboljenja danas slavi 30 godina rada. Od mnogobrojnih gostiju izdvajamo izjave, direktora bolnice, dr Ljiljane Isaković, zatim doc. dr Nevene Karanović, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Srbije i prim. dr Jozefa Glasnovića, kardiologa, koji je predsednik UO Spec. bolnice "Sokobanja".
Ljiljana Isaković  Specijalna bolnica za prevenciju, rehabilitaciju i lečenje nespicifičnih plućnih oboljenja, "Sokobanja", slaveći svoj jubilej, može da se pohvali najsavremenijom medicinskom opremom, ali i osposobljenim kadrovima. Danas u bolnici radi oko 260 radnika, a medicinski kadar čine 135 radnika. Bolnica raspolaže sa 530 postelja, od kojih su 200 komercijalizovane namenjene tržištu. Odeljenje za decu je izdvojeno od odeljenja za odrasle. Pored ovog objekta u sastavu Specijalne bolnice su Stari zavod u centru Sokobanje, kupatila Park i Banjica, amam i inhalatorijum i vila Bota za smeštaj dece. U proseku godišnje kroz bolnicu, radi lečenja i rehabilitacije, prodje oko 9.000 pacijenata. Za razvoj ove jedinstvene ustanove u Srbiji, a i šire, za poslednjih pet godina uloženo je oko 187 miliona dinara. Od 2006. godine, bolnica Sokobanja ima i koronarnu jedinicu sa 20 postelja. Specijalna bolnica nudi i specifične programe, kao što je "Sokolife", program za regulaciju telesne težine, kreiran u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz te oblasti, sa endokrinologije i dijetologije Medicinskih fakulteta u Beogradu i Nišu, a cilj je da se unapredi zdravstveno-turistička ponuda Sokobanje. Za zaposlene se redovno organizuje edukacija, radi afirmacije timskog rada, a studenti niškog Medicinskog fakulteta i Više medicinske škole iz Ćuprije, obavljaju u ovoj ustanovi praksu iz interne i fizikalne medicine.
      Proslava jubileja će trajati dva dana, 7. i 8. novembra, 2008.godine, a drugi dan je predvidjen za naučne simpozijume iz oblasti pulmologije, kardiologije i drugog.
      Čestitamo jubilej i želimo još više uspeha ovoj zdravstvenoj ustanovi u službi zdravlja.