Sretenje, praznik Gospodnji, ali i praznik državnosti Republike Srbije i Vojske Srbije, p

Sretenje praznik  Sretenje, praznik Gospodnji, ali i praznik državnosti Republike Srbije i Vojske Srbije, proslavljen je u celoj Srbiji danas. Proslavi praznika prvog Ustava moderne Srbije, pridružio se i Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912-1920, iz Sokobanje.
Sedam godina zaredom, OO SPRS, iz Sokobanje, skromno, ali istrajno i s nadom da će u godinama koje sled, prirediti mnogo bolju proslavu na opštinskom nivou, nego do sada, obeležava ovaj dan u klubu penzionera Sokobanje i saradnju književnog kluba "Sokolovo pero".
U pomenutom klubu bilo je prisutno oko 70 zvanica, a ovoga puta bili su i predstavnici osnovne i srednje škole. Predsednik opštine, Dimitrije Lukić, je poslao telegram Savezu potomaka Sokobanje, čestitavši praznik, uz izvinjenje što nije prisutan jer je danas bio na centralnoj proslavi džavnosti Srbije.
Skup je otvoren intoniranjem državne himne, "Bože Pravde", koju su otpevale članice kvarteta SOKOLICE, a potom je predsednik Opštinskog odbora SPRS 1912-1920 Sokobanje, Zoran Šujica, pzdravivši sce prisutne, najavio učitelja u penziji i člana odbora, Milana Kostića, koji je pročitao referat, kratku skicu priprema i odlučnosti srpskog naroda i njegovih prvaka  da se konačno oslobode turskog ropstva. Inače, Milan Kostić se bavi crtanjem, pa je za ovu priliku izložio nekoliko svojih crteža, istorijskih ličnosti i događaja iz perioda posle Prvog srpskog ustanka.
Predsednik "Sokolovog pera", književnik Hranimir MIlojković je govorio o narodnim običajima u Srba, kada je Sretenje u pitanju, a zatim je izložio situaciju Srbije i prilike u njoj nakon Prvog i Drugog ustanka, 1804. i 1815. godine. Hranimir je naglasio da donošenje Prvog Ustava Srbije Miloš Obrenović nije mogao da spreči, iako je imao diktatorski odnos prema narodu, ali ga je uz pomoć Turaka poništio i doneo Turski Ustav. Međutim, za praznik državnosti Srbije i dan Vojske Srbije, slavi se "Sretenjski Ustav".
 Sokolice kvartet  Umetnički program, rodoljubive recitacije i pesme, upriličili su članovi književnog kluba Sokolovo pero i učenice srednje škole "Branislav Nušić.
Na kraju programa, Zoran Šujica je još jednom zahvalio svim prisutrnima i čestitao praznik.
Vidimo se u Sokobanji!