Sedmoro radnika, novinara, tehničara i tonaca, RTV Sokobanja a.d. NIŠ, koji su više meseci u š

   Sedmoro radnika, novinara, tehničara i tonaca, RTV Sokobanja a.d. NIŠ, koji su više meseci u štrajku dobilo je rešenja o prestanku radnog odnosa, koja im je uručio direktor Dragiša Milojević, u utorak, 28. jula, 2009. godine. Svi otpušteni radnici su članovi sindikata „NEZAVISNOST“ i s obzirom da se radi o nezakonitom činu poslodavca, potražiće sudsku zaštitu. Sindikat RTV Sokobanja saopštava da su otkazi unapred isplanirani i rešenja pripremljena, kako bi poslodavac „okončao“ štrajk. Rešenja su stupila na snagu danom uručenja, a svi otpušteni su momentalno udaljeni iz prostorija i vraćene su im radne knjižice, a za svaki slučaj, „zlu netrebalo“, direktor Milojević je naredio da se promene brave na ulaznim vratima i vratima kancelarija RTV Sokobanja. Otkaze su dobili: Danijela Jarić, Milena Stefanović-Vlajić, Vesna Blagojević Miško Rakić, Predrag Djordjević, Dejan Marinković i Vladan Dimitrijević. Otpuštenima se, solidarnosti radi, ali i pravde, pridružio i Dragan Andrić, a svi oni su od mukotrpnog novinarskog rada, često radeći i po dve smene, izdržavali svoje porodice, nadajući se i verujući u bolje sutra za svoju decu i sebe same. Medju otpuštenima su i dve samohrane majke, a to Dragišu Milojevića i nalogodavce iz Niša ne pogadja.
     Pamtim ( Bože, koliko toga ja pamtim), davnu 1986. godinu, kada sam bio jedan iz grupe pokretača štrajka na rudniku „SOKO“, u Čitluku kod Sokobanje i Dragiša Milojeviić tada novinar Radija Sokobanja, me je intervjuisao i sećam se da je  i onda sa gnušanjem gledao na nas štrajkače i radio posao preko volje, za vesti u 16 sati. „Vuk dlaku menja, ali ćud nikada“, narodna je izreka i mogu samo da verujem, ne mogu da tvrdim, da je drug Dragiša Milojević sa komunističkim zadovoljstvom radnicima RTV Sokobanja uručio rešenja o otkazu.
     „Kada za jedan santimetar odstupiš od istine, kilometrima si daleko od pravde“, rekao je naš, srpski, sveti vladika Nikolaj (Velimirović) i bojim se da otpušteni radnici RTV Sokobanja neće osetiti zadovoljstvo pobede pravde! Jer, pravda koju zastupaju ljudi, u rukama je – nepravednih!
     Vidimo se u Sokobanji!


Sokobanja, 30.07.2009.g.
tekst: V.S. Putnik