I ovog Vidovdana, 28, juna, 2009. godine, u centru Sokobanje, kod spomenika ratnicima Balkanskih i d

 

 Vidovdanski parastos 1  I ovog Vidovdana, 28, juna, 2009. godine, u centru Sokobanje, kod spomenika ratnicima Balkanskih i drugih ratova, održan je pomen, na poziv Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920, iz Sokobanje, a služili su sveštenici Crkvene opštine Sokobanja, otac Ilija Čupić i otac Hadži-Aleksa Simeunović, uz pojanje monahinja manastira Tavna.
- Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka, reči su Kneza Lazara, kojima je izrazio svoje opredeljenje za večnost, a ne za beznačajnu prolaznost. Neka da Bog, da i nama svaki Vidovdan bude pravo opredeljenje i primer kako treba da živimo, kako ne bi zbog ovog privremenog, izgubili večni život – nebeski, - rekao je arhijerejski namesnik otac Ilija Čupić, pred oko stotinu gradjana i gostiju Sokobanje.
Zoran Šujica i Vera Milovanović su ispred Saveza potomaka ratnika, položili cveće na spomenik, a zatim se povorka uputila do spomenika borcima Drugog svetskog rata, da se i njima oda pošta. Svi prisutni su potom posluženi kuvanom pšenicom, koju su spremile članice Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika, iz Sokobanje.
Vidovdan je u istoriji i legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka, 1389. godine i kada je propalo srpsko carstvo. Knez Lazar je slavio sv. proroka Amosa i uoči slave je priredio večeru, Kosovsku večeru, za svoje vojskovodje i Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini pomen sv proroku Amosu i sv. Knezu Lazaru. Na Vidovdan se ne čine svadbe i veselja, niko ne peva i toga dana se narod priseća svih ratnika poginulih na Kosovu i ratnika izginulih u Balkanskim i drugim ratovima, do današnjih dana.

Vidovdanski parastos 2

 

Vidovdanski parastos 3